Sevgili gençler; bizlerin hovardaca kullanıp bir kenara attığımız o kadar atık şeyler var ki, belki sizler bunları tekrar dönüştürebilirsiniz.

Yani diyorum ki geri dönüşüm işine girin.

Bu dönemde oldukça karlı bir iş olabilir.

Öbür taraftan bizlerin kirlettiği çevreye, sizler olumlu anlamda bir katkıda bulunabilirsiniz.

Peki bu işin sizler için doğru bir iş olup olmayacağını nasıl anlarsınız?

O zaman kendi kendinize şu soruları bir sorun;

 

1- Hangi atık mallarını dönüştüreceksiniz? 

(Öncelikle çok kolay bulabileceğiniz ve talebi olan mal veya malzemeler olsun; siyasetçi, amir, müdür, çantacı vb.)

2- Bu atık malları nasıl toplayıp bir araya getireceksiniz?

(Mutlaka geri dönüştüreceğiniz malların temini ve sürekliliği olmalıdır, malların kaynaklarına yakın tesis kurmalısınız ancak bu malların size ve memlekete maliyetlerini doğru hesaplamalısınız.)

3- Dönüştüreceğiniz bu malların alıcıları var mıdır?

Bu dönüştürdüğünüz malları aynı sektörlerde mi yoksa farklı sektörlerde mi değerlendireceksiniz? (Bunları takım veya grup halinde verirseniz daha avantajlı olursunuz, yine de hesabınızı iyi yapın…)

4- Atık dönüşüm tesisinizi nasıl finanse edeceksiniz?

(İktidarın kullanıp hurdaya çıkardığı atıkları iyi araştırın. Bazı iş adamlarının kendilerine alan açmak için bazı krediler kullandırmak istediklerini unutmayın. 
“Al, işine yarıyorsa tepe tepe kullan!” denilenler bu alanda oldukça çok…
Bunları değerlendirin ama çeşitlerine göre mutlaka ayırın. Depolama, taşıma ve nakil etme işlemi için biraz ek bütçe ihtiyacınız olabilir.)

5- işletmenizi nasıl karlı ve verimli bir hale getirebilirsiniz?

Öncelikle bu işi verimli bir hale getirmek istiyorsanız nelere ve kimlere ihtiyaç duyduğunuzu iyi araştırın. Bu işi yıllardır yapan aracıları tanıyın ve irtibat kurun. Siyasi partilerin eşiğini aşındıranları gözetleyin (geri dönüşümün aşamaları, atık malların sınıflandırılması, uygun yerde tutulması ve yeri geldiğinde talep edene “Al sana az ve temiz kullanılmış maldan dönüştürdüklerimiz…” deyip uygun yere verin. Bunların atıklaştıklarında, yeniden kullanmak için nerelere verildiklerini bilin.)

Tesisinizi günün koşullarına uygun halde tutmak için gündemi ve gelişmeleri yakından takip edin. İhtiyaçlar hiyerarşisine göre arz ve talep dengelerine dikkat edin.

Şimdi gelelim asıl soruya, Mahmut Tuncer’in tabiri ile “Böyle bir atık tesisinin kime ne faydası var?”

Ülkemizde en büyük çöplüklerin kapatılan siyasi parti ve ülkeye hiçbir katkısı olmamış ama siyasetsiz de yapamayan siyasetçilerden oluştuğunu artık hepimiz biliyoruz, geri dönüşümün ana maddesi dönüştürülecek malların çokluğu ve sürekli olanındandır.

Demek ki atık temininde sıkıntı yok, o zaman sürekli olan işler karlı işlerdir.

Geri dönüşüm işine giren kardeşlerimize tavsiyelerimize devam edeceğiz…

 

Musa APUHAN