Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklığı haritaya döktü. Anadolu'daki iklim felaketinin boyutları da ortaya çıktı. Bingöl, kuraklık haritasında en kurak iller arasında yer aldı. Türkiye'nin 7 bölgesinde de 'olağanüstü kuraklık" yaşanıyor. Anadolu'da önceki yıllara göre barajlar, göller, nehirler hatta yer altı suları hızla kuruyor.

Kuraklık nedeniyle kuruyan su kaynakları, susuzluktan boğularak ölen balıklar, yok olan kuş cennetleri, adım adım tükenen bir tabiat...

BİNÇEVDER Başkanı Cuma Karaarslan, kuraklık ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ben 56 yaşındayım. Bu kadar yıldır, ocak ayını geçmiş, herhangi bir yağışsız mevsim hatırlamıyorum. Ocak ayının ortalarında şu an Bingöl’de hiç kar yok. Normalde bu zamanlarda her yıl yer yer 2- 3 metre kar görürdük. Çünkü Bingöl’ün doğası kardır. İstediği kadar yağmur yağsın. Bu engebeli coğrafyada durmuyor. Depolama gibi unsurlar da olmadığı için direkt akıp nehirlere ve oralardan denizlere akıyor. Bu akış içinde yer altı sularımız da beslenemiyor. Her yıl taşkın ve sel yaşanan Çapakçur Çayı’nda su debisi 20 kat düştü. Bu sezon, Çapakçur’da dibe vurmuş bir su görüyoruz. Normalin 20’de 1’i akıyor. Her zaman burada hem 20 katı su vardı hem de bu yatağın 1- 2 metre üzerinde kar ve buzlar vardı. Bu değişim, bir facianın habercisidir. Bu küresel iklim değişimi sürecinde Bingöl’de şahit olduğumuz ve yıllarca tanık olmadığımız unsurlarla karşı karşıyayız. Pandemiden çok daha büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum. Pandemiden bir aşı bulur kurtuluruz ancak doğaya aşı vuramayız. Doğanın ilacı insanın iyiliğidir.” İfadelerini kullanmıştı.

7 BÖLGEDE ŞİDDETLİ KURAKLIK VAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklığı haritaya döktü. Anadolu'daki iklim felaketinin boyutları da ortaya çıktı.

Birkaç nokta dışında her yer siyah, kahverengi ve sarıya bürünmüş durumda.
Yani olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşanıyor. Birçok ilde kar yağışı başlarken, Bingöl’de de 6 gün boyunca kar yağışın etkili olması bekleniliyor.

BARAJLARDA SULAR ÇEKİLDİ, ESKİ YERLEŞİMLER ORTAYA ÇIKTI

Meteoroloji verilerine göre Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yağışlarda yüzde 80 azalma görüldü. Şehirlere içme suyu sağlayan barajlardaki rezervler de önemli oranda düştü. Artvin'den Isparta ve Muğla'ya pek çok barajda suyun çekilmesi ile havza içinde kalan eski yerleşimler ortaya çıktı.

SEVİNDİREN GELİŞME

Bingöl’de kış ayının en sert geçmesi beklenen Aralık ayında yağış görülmezken, Ocak ayı ortalarında kar etkili olacak. Meteoroloji genel müdürlüğü verilerine göre; Bingöl’de Perşembe günü etkili olması beklenen kar yağışının önümüzdeki Salı gününe kadar sürmesi bekleniliyor. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olması beklenen kar yağışı, son aylarda yaşanan kurak dönemi azda olsa unutturacak gibi. HABER MERKEZİ