Bingöl Devlet Hastanesinde İleti Sistemi Pacingi İle Kalp Pili İmplantasyonu başladı. Bingöl, bölgede uygulamaya geçen ilk illerden biri oldu.
Yaklaşık üç yıldır Bingöl’de kalıcı kalp pili uygulaması yapılırken, bu sayede birçok il dışı sevkin önüne de geçilmesi sağlanmıştı. İşlemi gerçekleştiren Bingöl Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Hakan Konuş, yeni bir uygulamayı Bingöl’de hayata geçirmekten dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, “Hastanemizde yaklaşık 3 yıldır kalıcı kalp pili takılması işlemini uygulamaktayız ve bu bağlamda birçok il dışı sevkin önüne geçerek Bingöl halkının daha zahmetsiz ve daha kolay olarak takip ve tedavisini sürdürüyoruz. Dünyada kalp pili takılması araştırmaları neticesinde, etkinliği henüz son birkaç yılda kanıtlanmış ‘’ileti sistemi pacing’’ ile kalp pili implantasyonu ön plana çıkmıştır ve önerilen tedavi yöntemi haline gelmiştir. Ülkemizde de henüz yaygınlaşmaya başlayan bu yöntem Bingöl Devlet Hastanesinde de uygulanmaya başlandı. Ülkemizde sınırlı sayıda merkez bu işlemi yapmaktadır. Bingöl çevresindeki iller bölgesinde de bu implantasyon yöntemini uygulayan ilk hastanelerden biri olmayı başardık. Kalp hastalıklarının güncel tedavisini en erken şekilde Bingöl ilimizde halkımızın hizmetine sunmaktan dolayı sevinçliyiz” ifadelerini kullandı.
Başhekim Haydaroğlu: “Yenilikleri Takip Edip, İmkan Dâhilinde Vatandaşımızın Hizmetine Sunmaya Çalışıyoruz”
Sağlık alanında yenilikleri takip edip imkânlar dâhilinde de vatandaşın hizmetine sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Nesibe Haydaroğlu, “İlimizde sağlık alanında önceliklerimizden biri de il dışı sevkleri azaltıp vatandaşlarımızı yerinde tedavi ve takip etmektir. Kalp pili uygulaması da bu doğrultuda atılmış önemli adımlardan biridir. Şimdi ise ülkemizde henüz birçok ilde olmayan ileti sistemi pacing ile kalp pili implantasyonu uygulaması hastanemizde uygulanmaya başladı. Başta Uzman Hekimimiz Ali Hakan Konuş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İl Müdürü Tatlı: “Nitelikli Sağlık Hizmeti Sunma Yolunda Gayretlerimiz Devam Edecektir”
Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, kaliteli sağlık hizmeti sunma konusunda hastaneye desteklerinin süreceğini vurgulayarak, “ Hocamızın ellerine sağlık. Daha nitelikli sağlık hizmeti sunma adına gerekli desteklerimiz devam edecektir” dedi.
İleti Sistemi Pacing Nedir?
İleti sistemi pacing, kalbin elektriksel sinyallerini ileten sistemde bir sorun yaşayan kişilerde kalp atış hızını düzenlemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ek olarak kalp yetmezliği hastalarında kalp karıncıkları arası kasılmaların senkron bir şekilde sağlanıp kalbin kasılma gücünü artırmak için de kullanılır.
Nasıl Çalışır?
Batarya: Kalp pilinin iki komponentinden biri olan batarya, kalbin kendi elektriksel sinyallerini üretemediği , bu sinyallerin yetersiz ve kesikli olduğu durumlarda veya kalp yetmezliği hastalarında ani ritim bozukluklarının düzeltilmesi ve senkronizasyonun sağlanması için gerekli enerjiyi depolar.
Elektrotlar: Kalp pilinde bulunan elektrotlar, kalp kasına yerleştirilir. Bu elektrotlar sayesinde batarya, kalbe elektriksel sinyaller gönderir ve kalp kasının kasılmasını sağlar.
Neden Gerekir?
- Yavaş kalp atışı (bradikardi): Kalbin dakikada normalden daha az sayıda atması durumudur.
- Kalp bloğu: Kalbin farklı bölümleri arasındaki elektriksel iletişimde bozulma olması durumudur.
- Bazı kalp hastalıkları: Kalp yetmezliği, Kalp kası hastalıkları, kalp ameliyatları gibi bazı durumlarda da ileti sistemi pacing’i gerekebilir.
İleti Sistemi Pacingi’nin Faydaları
Düzenli kalp atışı: Kalp pili sayesinde kalp daha düzenli ve etkili bir şekilde çalışır.
Kalbin kasılma gücünün artması: Kalp yetmezliği hastalarında senkronizasyonu sağlayarak
Daha iyi yaşam kalitesi: Yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma gibi şikayetler azalır veya düzelir, günlük yaşam aktiviteleri daha rahat gerçekleştirilebilir.
Hayat süresi: Kalp bloğu hastalıkları, geri dönüşümsüz ciddi bradikardiye sebep olan diğer durumlar ve kalp yetmezliği hastalarında yaşam süresini uzattığı kanıtlanmıştır.