Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi programlarının temel önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti. Güçlü siyasi ve sosyal sahiplenme ile bütüncül bir çerçeveye sahip programlarını başarıyla uygulamaya devam ettiklerini ifade etti.
Yılmaz, geçen yıl Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin Mart ayında da etkisini sürdürerek 10 aydır kesintisiz devam ettiğini söyledi. Tüketici enflasyonunun Mart ayında yıllık yüzde 38,1 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı Haziran ayından bu yana 37,4 puanlık bir düşüş gösterdiğini aktardı.
Aylık bazda enflasyondaki en önemli payın gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirten Yılmaz, Ramazan ayının etkilerinin görüldüğünü ifade etti. Hizmet enflasyonundaki düşüşün devam ettiğini ve katılığın kırılmaya başladığını söyledi.
Yurt içi üretici fiyatlarının artış hızının azaldığını ve yıllık üretici enflasyonunun yüzde 23,5 seviyesine gerilediğini vurgulayan Yılmaz, bu gelişmelerin tüketici fiyatları üzerindeki maliyet baskılarının hafiflediğini gösterdiğini belirtti.
Yılmaz, enflasyonu düşürürken yatırım ortamını iyileştiren, verimliliği artıran ve ihracat odaklı bir makroekonomik çerçeveyle dengeli büyümeyi ve istihdam artışını hedeflediklerini söyledi. Para ve maliye politikalarını etkin şekilde koordine etmeye devam ettiklerini belirtti.
Kısa dönemli etkilere karşı kurumların gerekli tedbirleri hızla alma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, güçlü ve istikrarlı bir ekonomi ve kapsayıcı sosyal politikalar için iş birliğiyle çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.