Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, 2025-2029 yıllarını kapsayan önemli düzenlemeler içeriyor. Trafikte işlenen suçlardan ceza sistemine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan belge, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşuyor.

Trafikte Caydırıcı Önlemler Geliyor

Belgeye göre, trafikte saldırgan davranışlar ve trafik güvenliğini tehlikeye atan kabahatlere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak. Özellikle trafikte saldırı amacıyla araçtan inen sürücülerin ehliyetlerinin geri alınması gibi caydırıcı cezalar devreye girecek. Ayrıca, ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarında olay yerinin zaruret dışında terk edilmesi, müstakil bir suç olarak düzenlenecek.

Pençe-Kaplan Operasyonu Bölgesinde Bir Kahramanımız Şehit Oldu Pençe-Kaplan Operasyonu Bölgesinde Bir Kahramanımız Şehit Oldu

Ceza Adaletinde Etkinlik Artırılacak

Ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmayı hedefleyen belge, suç, yaptırım ve infaz dengesinin toplumsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenleneceğini öngörüyor. Bazı suçların cezaları caydırıcılığı artırmak amacıyla yeniden düzenlenecek. Örneğin, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezaları artırılacak.

Ses ve Gaz Fişeği Atanlara Daha Ağır Cezalar

Ses ve gaz fişeği atabilen silahların izinsiz taşınması ve bu tür silahların toplu organizasyonlarda kullanılması durumunda cezalar artırılacak. Nişan, düğün veya asker uğurlaması gibi etkinliklerde bu tür davranışlara karşı caydırıcı önlemler alınacak.

Çocukların Adalet Sürecinde Korunması

Yargı Reformu Strateji Belgesi, çocukların adli süreçte daha etkin korunmasını amaçlayan düzenlemeler de içeriyor. Buna göre, bazı ağır suçlar hariç olmak üzere, 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri suçlar, adli süreçlere konu edilmeden çocuklara özgü koruma mekanizmalarıyla çözümlenecek. Suça sürüklenen çocuklar için özel rehabilitasyon tedbirleri ve kısa süreli hapis cezalarına alternatif yaptırımlar uygulanacak.

Şikayete Bağlı Suçlarda Yeni Düzenlemeler

Şikayete bağlı suçlarla ilgili de önemli değişiklikler yapılacak. Şikayetçinin, ihtarlı davetiyeye rağmen mazeretsiz olarak ilk duruşmaya gelmemesi durumunda davanın düşürülmesi sağlanacak.