Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Esen’in yaptığı “Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal” başlıklı PİKOM Projesinin kapanış programı gerçekleştirildi. Proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ve gerçekleştirilen faaliyetlerin sunulduğu toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, BAP Koordinatörü Doç. Dr. Mahmut Toprak, PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay, dekanlarımız, akademisyenler ve kursiyerler katıldı.
BİNGÖL BALININ MARKALAŞMASINDA BİZLER DE YER ALMAK İSTİYORUZ
Projeye katılım sağlayan kadınları temsilen konuşma yapan kursiyer Elif Bukan, “Biz Bingöllü kadınlar olarak ilimizin sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Bu projede yer almak bizim için bu nedenle çok önemliydi. Özellikle aldığımız arıcılık eğitimi ile tüm Türkiye’deki arıcılarla kıyaslandığında, standartların çok üstünde bir donanıma sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Alanında uzman hocalarımızdan aldığımız bilgilerle, arıcılık mesleğini nasıl en doğru şekilde yapacağımızı öğrendik. Bingöl’de hem ballı ürünler üreterek mutfakta çalışabilecek, hem nitelikli işgücü olarak sahada arıcılık yapabilecek beceriye sahibiz” ifadelerini kullandı.
BİNGÖL BALININ MARKALAŞMA SÜRECİNDE KADINLAR MUTLAKA YER ALMALI
Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Esen, Bingöl Balının Markalaşma sürecinde kadınların mutlaka yer alması gerektiğini belirterek, “Genel olarak doğu bölgelerimiz maalesef ki kadının sosyal ve ekonomik hayatta hak ettiği değeri ve yeri bulamadığı gerekçesi ile sürekli eleştirilmektedir. Bu nedenle bugün burada Bingöllü kadınlarımızın azmini, üretkenliğini ve çalışkanlığını konuşmak için toplanmış olmaktan dolayı gururluyum. Kabul görmüş bir gerçek olduğu üzere kadın güçlü olursa aile güçlü olur. Aile güçlü olursa toplum güçlü olur. Toplumumuzu güçlendirecek Bingöl’ümüzün 20 güçlü kadını ile bu proje sayesinde tanışma ve çalışma fırsatı bulmuş olmaktan dolayı mutluyum. Kadınlar, dünya nüfusunda olduğu gibi ülkemizde de nüfusun yarısını oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadının sürece dâhil edilmediği herhangi bir işin başarılı olma şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle Bingöl balının markalaşma sürecinde mutlak suretle kadın yer almalıydı. Bu amaç doğrultusunda arıcılık ve arı ürünleri sektöründe kadınların da yer alabileceği iş olanaklarını oluşturmaya çalıştık” dedi.
“ZAMAN ZAMAN DEĞİL, HER ZAMAN KADINLARIMIZIN YANINDA OLALIM”
Zaman zaman değil, her zaman kadınlarımızın yanında olmamız gerektiğine vurgu yapan PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Üniversitemiz Pikom Birimi tarafından bugüne kadar 35 proje desteklenmiştir. Bu projelerden birisi de “Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal” projesidir. Bizim açımızdan bu projeyi değerli kılan şey, projenin yürütücüsünün ve proje katılımcılarının kadınlardan oluşmasıdır. Ben kadınlarımızın her alanda aktif olmaları gerektiğine bütün kalbimle inanıyor ve bunu destekliyorum. Umarım kadınlarımız bu proje ile elde ettikleri eğitim, beceri ve donanımı pratiğe aktarır ve her biri başarılı bir iş kadını olurlar. Bu projede emeği geçen başta proje yürütücüsü olmak üzere tüm proje ekibine, projeye katılan kadınlarımıza, projeye destek veren Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak’a, dış paydaşlarımız Bingöl Belediyesi’ne, Bingöl İli Arı Yetiştiriciler Birliği ve Bingöl KOSGEB Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” dedi.
BİTİŞ DEĞİL, YENİ BİR BAŞLANGIÇ
Projenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren PİKOM Projelerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, “Bugün projemiz sona eriyor ancak bu bir bitiş değil tam tersine kadın kursiyerlerimiz için yeni bir başlangıç. Bingöl balının markalaşmasında kadın üreticilerimizin büyük önemi olduğuna inanıyoruz. Biz Bingöl Üniversitesi olarak kadın kursiyerlerimizin çalışmalarının bundan sonraki süreçte de takipçisi ve destekçisi olacağız. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” şeklinde konuştu.
Program, katılımcıların proje kapsamında üretilen ürünlerin sergilendiği stantta ürünler hakkında bilgi alarak tadımda bulunmalarının ardından sona erdi. HABER MERKEZİ