Hatırlanacağı üzere bir önceki yazımızı şu cümle ile ‘’Mayınlı dönem evlilik sonrası dönemdir.’’ Bitirmiştik.
Yazımıza bu cümle ile başlamak isterim.
Mayınlı dönem evlilik sonrası dönemdir.
Bütün evlilik kurumlarında tatmin, merkez olarak kabul edilir.
Evlilikte durulan skala eşlerin sosyolojik, psikolojik, ekonomik olarak tatmini yukarı taşıyıcı veya durulan skalanın altına çekici etkenleri veya etmenleri olabilir.
Evlilik kurumunda temel hedef tatmini (beklentileri) yukarı taşıyıcı olur ancak tam tersi de mümkündür…
Eşlerin doğduğu, büyüdüğü aileden, çevreden ayrılıp yeni bir hayat kurmaları başlı başına risk ve fedakarlıktır.
Böyle zamanlarda eşler anlaşılmak, kabul görmek isteyebilirler. Tam da bu aşamada kurumun doğru ve sağlam temellere oturması için beklentilere cevap vermek, fedakarlık yapma dönemidir. Bu adım tatmin skalasının üzerine çıkmanızı sağlar. Tam tersi ise saklanın altına çeker birlikteliği. Eksiye doğru gidiş, tatmini tatminsizliğe, dolayısıyla kurumu yıkıntıya doğru sürükler.
Evlilik kurumunda mutluluğu artırıcı en büyük faktör iletişim kurma becerisidir.
Evlilik kurumunda karşı tarafa sorumluluk yükleme veya sorumluluğunu yüklenme değil, sorumluluğu paylaşma ilişkiyi doğru temele oturtur.
Evlilik kurumunun tarafları olan eşlerin ilişkilerinin sağlıklı yürüme boyutu geldikleri aile kurumundaki işleyişine de bakılmalıdır. Ebeveynin evlilik ilişkisi çocuklarının evlilik ilişkisine büyük oranda ayna tutacaktır.
Asla gerçekçi olmayan ve gerçekleşmesi imkansız olan mutluluk beklentilerine girilmemelidir. Böyle bir beklenti mutsuzluktan başka bir şey getirmez.
Eşler birbirinden ne istediğini ve ne verebileceğini bilmeli.
Evliliklerde beklentiler karşılanmayınca problemler başlar, her problem mutsuzluğu getirir, her mutsuzluk ise ayrılmayı…
Ayrılıklar büyük oranda boşanmalarla neticelenir.
Bir sonraki yazımızda boşanmayı yazacağız inşallah…