Eğitim

Rus Üniversiteleri Türk Öğrencileri Kabul Ediyor

Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için personel eğitimi hedef programını sürdürüyor.

Abone Ol

Rusya'nın önde gelen teknik üniversitelerinin yüksek lisans programlarında nükleer ve ilgili alanlarda eğitim almak üzere Türkiye'den öğrencilerin kabulüne başlandı. 2025 yılı itibariyle Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI), Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI (NRU MPEI), Ulusal Araştırma Üniversitesi Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (BMSTU) ve Kazan Devlet Enerji Mühendisliği Üniversitesi (KSEU) öğrenci alımlarına başlayacak.

Programın Genişletilmesi

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS için personel eğitimi hedef programına katılan üniversiteler, Rus araştırma üniversiteleri arasında derecelendirme konusunda lider konumda olan üniversiteler arasından seçiliyor. Bu yılki hedef programda MPEI'de 28, MEPhI'de 21, Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi'nde 14 ve KSEU'da 7 olmak üzere toplam 70 kontenjan bulunuyor.

Eğitim ve Başvuru Süreci

Program kapsamında Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, fizik, kimya veya enerji alanlarında lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenciler ile önceki yıllarda lisans düzeyinde öğrenim görmüş mezunlar hedeflenen programdaki ücretsiz yerlere kabul için başvurabiliyor. Program, üç yıllık bir eğitim sürecini kapsamakta olup, ilk yıl teknik ağırlıklı Rusça dili öğrenimine, sonraki iki yıl ise profil disiplinlerine ayrılmıştır.

Başvurular ve Mülakatlar

Yüksek lisans programına kabul tek aşamada gerçekleşiyor. Başvuru sahiplerinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar gerekli belgeleriyle başvuruda bulunmaları ve adaylar tarafından belirtilen üniversite profesörleri ile 31 Mart 2025 tarihine kadar yapacakları çevrimiçi mülakatı geçmeleri gerekiyor. Mülakatlar sonucunda programa kabul edilmesi önerilen öğrencilerin bir listesi oluşturulacak.

Akkuyu NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh'in Açıklamaları

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, "Bu, Akkuyu NGS'nin gelecekteki uzmanlarını yetiştirmek üzere Türk öğrencilerin 15’inci kaydı. Hedef programın başlangıcından bu yana 320'den fazla uzman yetiştirildi. Şu anda 77 kişi Rus üniversitelerindeki yüksek lisans programlarında eğitim görüyor. Eğitim teorik derslerin yanı sıra faaliyette olan Rus nükleer enerji santrallerinde staj imkanını da kapsıyor. Öğrenciler, Rus tasarımı NGS'lerin işletilmesi konusunda eşsiz bir deneyim kazanmış oluyor. Mezun olan Türk öğrenciler, ülkelerinin uzman mühendisleri haline geliyorlar ve yakında bunu diğer nesillere de aktarmaya başlayacaklar," dedi.

Ömer Boyraz'ın Deneyimleri

Akkuyu NGS Nükleer Malzeme Muhasebe ve Kontrol Kıdemli Uzmanı, MEPhI’nin 2020 mezunu Ömer Boyraz da, "Rusya'daki yüksek eğitim seviyesinden, güçlü teknik temelden ve eğitimin pratik yöneliminden çok memnunum. Şimdi Akkuyu NGS'de çalışıyorum ve nükleer maddelerin kontrolünden, raporların hazırlanmasından ve Uluslararası Enerji Ajansı denetimleri için hazırlıkların koordine edilmesinden sorumluyum. Akkuyu NGS'nin 1’inci ünitesi için ilk parti nükleer yakıtın teslimatı gibi tarihi bir olayın parçası olabildiğim için özellikle gurur duyuyorum," dedi.

Eğitim Programının Devamı

Akkuyu NGS için personel yetiştirme programları 2011 yılından beri devam ediyor. Gelecekteki Türk mühendislerinin eğitimleri, Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanıyor. Akkuyu Nükleer A.Ş., burs, vize desteği, sağlık sigortası ve her yıl İstanbul (Ankara) – Moskova (Kazan) ve Moskova (Kazan) – İstanbul (Ankara) güzergahında gidiş-geliş uçak bileti sağlıyor. Mezunlar, Akkuyu Nükleer A.Ş.'de istihdam garantisiyle açık uçlu iş sözleşmesi kapsamında çalışmaya başlıyor.