Elektrikte kaçak kullanımını engellemek ve tüketicileri korumak amacıyla yeni önlemler hayata geçiriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) onayladığı "Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği" ile sektörde yeni bir dönem başlıyor. 

Kaçak Elektrik Kullanımına Karşı Tedbirler 

EPDK, kaçak elektrik tespiti, tahakkuku, faturalandırılması ve tahsilat süreçlerinde etkinliği artırmak için çeşitli düzenlemeler getirdi. Kaçak tüketim miktarları ve süreleri yeniden tanımlanarak gerçek tüketim değerlerine ulaşılması hedefleniyor. Faturalandırmada kullanılan katsayının yükseltilmesi ve mevzuat iyileştirmeleri ile caydırıcılığın artırılması amaçlanıyor. 

Borçlulara Bildirim Zorunluluğu 

Yeni düzenlemeye göre, kaçak elektrik faturalarına dair borçlar için borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemleri başlatılmayacak. Bu düzenleme, borçların yasal takip aşamasına gelmeden önce tahsil edilmesini sağlamak amacıyla getirildi. Ayrıca, kaçak elektrik kullanım oranının yüksek olduğu bölgelerde yasal tüketicilerin mağduriyetini önlemek için kapsamlı düzenlemeler devreye alındı. 

Tarımsal Sulama ve Güvence Bedeli Düzenlemeleri 

Tarımsal sulama amaçlı müşterek su kullanımından kaynaklanan elektrik kullanımının ödeme sorunlarının çözülmesi ve tahsilat oranının yükseltilmesi de düzenlemeler arasında yer aldı. Ödemelerini düzenli olarak yapan tüketicilerden, aynı bölgede yapacakları yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak. Bu düzenleme ile düzenli ödeme alışkanlığına sahip olan tüketicilere kolaylık sağlanması amaçlanıyor. 

Dijitalleşme ve Rekabetçi Fiyatlar 

EPDK, dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak amacıyla Perakende Satış Sözleşmelerinde önemli değişiklikler yaptı. Yüz yüze kurulan sözleşmelerde, tüm metnin imzalanması yerine, temel bilgileri içeren özet bir sayfanın imzalanması yeterli olacak. Özet sayfa tüketiciye fiziki olarak teslim edilirken, tam sözleşme Kalıcı Veri Sağlayıcı üzerinden iletilecek. 

2025 Asgari Ücretli Çalışanın İşverene Maliyeti Ne Kadar Oldu? 2025 SGK Ne Kadar? 2025 Asgari Ücretli Çalışanın İşverene Maliyeti Ne Kadar Oldu? 2025 SGK Ne Kadar?

Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamında olan tüketiciler, tedarik şirketlerinden gelen teklifleri daha kolay karşılaştırabilmeleri için EPDK'nin internet sitesindeki fatura hesaplama modülüne eklenen fiyat karşılaştırma tabloları ile daha bilinçli tercihler yapabilecekler. 

Serbest Piyasa Geçişi ve Tedarik Şirketleri Arası Fiyat Farkları 

Mesken tüketicilerinin serbest piyasaya geçişini kolaylaştırmak ve tedarik şirketleri arasındaki fiyat farklarını azaltmak amacıyla, son kaynak tedarik tarifesinde belirlenen oran %9,38'den %5'e düşürüldü. Bu düzenlemeyle tüketicilerin serbest piyasaya geçişinin teşvik edilmesi hedefleniyor.