TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yeni düzenleme ile Karayolları Taşıma Kanunu’nda yer alan idari para cezaları artırıldı. Yapılan değişiklikle, yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren veya aldığı yetki belgesine aykırı hareket eden taşımacılara, acentelere, taşıma komisyoncularına, nakliyat ambarlarına ve kargo işletmecilerine 17 bin liradan 170 bin liraya kadar ceza uygulanacak.

Yeni düzenlemeye göre, taşıma faaliyetlerinde çeşitli kurallara uymayanlara yüksek idari para cezaları uygulanacak. Yetki belgesi olmasına rağmen taşıtını belgesine kaydettirmeden kullananlara, tehlikeli yük taşıyanlara ve taşıma hizmetini yerine getirmeyen taşımacılara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, bir taşımacının başka bir taşımacının faaliyetini engellemesi durumunda 25 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

Siber Dolandırıcılar, Emeklilerin İkramiyelerini Hedef Alıyor Siber Dolandırıcılar, Emeklilerin İkramiyelerini Hedef Alıyor

Biletsiz yolcu taşıyanlar ve sözleşmesiz taşımacılık yapanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Yolcu ve eşyaların güvenli taşınmasını ihlal eden taşımacılara ve çevreyi koruma kurallarına aykırı hareket edenlere de aynı miktarda ceza uygulanacak.

Yolcuların sağlıklı ve güvenli yolculuk yapmasına yönelik tedbirleri almayan taşımacılara ise 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Araç ve şoförlerle ilgili kurallara uymayan taşımacılara da 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca, ceza puanı yüksek olan şoförlerle ilgili gerekli önlemleri almayan taşımacılara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza uygulanacak.

Yetki belgesi almadan acente ve taşıma işleri komisyonculuğu yapanlara 25 bin liradan 250 bin liraya kadar ceza verilecek. Ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyenlere veya kanuna aykırı ücret tarifesi uygulayanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezası kesilecek. Yabancı plakalı taşıtların Türkiye içinde yetkisiz taşıma yapması halinde ise 5 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza uygulanacak.

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar, taşıt kullanan şoförlere ise 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca, denetim için gerekli bilgileri ibraz etmeyenlere 3 bin liradan 30 bin liraya kadar idari ceza uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle, aynı kabahatten dolayı ceza verilen işletmecilere, aynı takvim yılı içinde üçüncü ve daha fazla tekrarı halinde bir kat daha fazla ceza verilecek. Bu değişiklikler, Karayolları Taşıma Kanunu’nun yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek.