Geleceğin en yüksek maaşlı meslekleri yaygın olarak yazılım ve robotik alanda olacak. Geleceğin en çok kazandıran meslekleri hangileri olacak? Geleceğin meslekleri neler olacak? 2024 yılı popüler meslekleri? En kolay yapılan meslekler hangileri?

İŞTE GELECEKTE YÜKSEK MAAŞLI OLMASI BEKLENEN MESLEKLER:

YAPAY ZEKA VE ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ

Birçok mesleğin yok olmasına neden olacak olan yapay zeka ve robotlar, kontrol mekanizmaları için mühendislere ihtiyaç duyuyor. Hal böyle olunca bu iş kolundaki mühendislere rağbet artıyor. Siber güvenlik, bankacılık, görüntü tanıma, tıp, elektronik, hizmet ve daha pek çok sektörde rol oynayan yapay zeka; ilgili sektörde yapay zekayı bilen yetkin kişilere ihtiyacı doğuruyor. Yapay zeka ve robotik mühendisliği halihazırda ihtiyaç duyulan meslek gruplarından birisi olsa da gelecekte bu mesleğe daha çok ihtiyacımız olacak.

3D ÜRETİM MÜHENDİSLİĞİ

3 boyutlu grafikler, görseller ve efektler hemen hemen her sektörde kendine yer buluyor. 3 boyutlu teknolojiler günlük yaşama dahil olmaya başladıkça bu alanda yetkin kişilere de ihtiyaç duyuluyor. 3D yazıcılar, prototip parçalardan protez yapılara kadar birçok alanda değerlendirilirken 3D üretim mühendisleri kendilerine geniş yer bulabiliyor.

AKTÜERLİK

Finansal risk değerlendirmeleri yapan ve bu değerlendirmeler sonucunda çözüm üreten aktüerler gelecekte ön plana çıkması beklenen meslekler arasında yer alıyor. Kaza, deprem, hırsızlık gibi olayların yanı sıra sakatlanma, hastalık, ölüm gibi riskleri de içerisine alan derin bir araştırma yapan aktüerler, her finansal alanda önemli bir rol üstleniyor. Gelecekte bu rolün daha belirgin olması bekleniyor.

MOBİL UYGULAMA VE OYUN GELİŞTİRME UZMANLIĞI

Mobil uygulamalar ve oyunlar hayatımızın her alanına etki ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha etkin olan dijital uygulamalar ve oyunlar en hızlı gelişme gösteren kategorilerden biri. Hal böyle olunca mobil uygulama ve oyun geliştiriciler de bir hayli önem kazanıyor. Alışveriş, kişisel gelişim, sosyal medya, eğlence, sağlık gibi pek çok alanda mobil uygulama sayısı artıyor ve bu durum kalifiye eleman ihtiyacını da doğuruyor.

BLOCKCHAİN UZMANLIĞI

Blockchain; verilerin saklandığı blokların belirli bir sıra ile işlenmesini, saklanmasını ve düzenlenmesini sağlayan veri tabanı sistemi olarak özetlenebilir. Elbette çok geniş bir alanı kapsayan blockchain; noterlik uygulamaları, sağlık kayıtları, küresel ödeme sistemleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait kanallar, hastane verileri, özel şirket verileri ve daha birçok alanda kullanılıyor. NASA başta olmak üzere birçok şirket bünyesine bu teknolojiyi katmaya çalışıyor.

DİJİTAL VERİ DEDEKTİFLİĞİ

Geleceğin en çok kazandıran meslekleri arasında olması beklenen dijital veri dedektifliği, internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kurumlara aktaran meslek dalıdır. Veri dedektifleri sayesinde işletmeler, şirketler ya da kurumlar kendi pazarlarında elde etmesi gereken dijital verileri elde ederek bu verileri kendi yararlarına kullanabilir.

METAVERSE UZMANI

Teknolojinin yeni aktörü metaverse hayatımıza girdiği günden beri yeni meslek kollarının oluşmasına da vesile oluyor. Metaverse Araştırmacısı, Metaverse Dünyası Tasarımcısı, Metaverse Hikaye Anlatıcısı, Metaverse Siber Güvenlik Uzmanı gibi birçok meslek metaverse ile birlikte hayatımıza dahil oluyor.

TÜRKİYE’DE GELECEĞİN MESLEKLERİ HANGİLERİ OLACAK?

Türkiye’de de tıpkı dünyada olduğu gibi yeni meslek grupları ortaya çıkıyor. Yukarıda bahsettiğimiz mesleklerin yanı sıra Türkiye’de ve dünyada gelecek vadeden meslekler ise şunlar:

NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

Nanoteknoloji, atomların ve moleküllerin en etkin kontrolünü içeren bir teknolojidir. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü yurt dışındaki üniversitelerde yaygınlaşırken ülkemizde de bu bölümün yavaş yavaş rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Sanayi sektörünün de hızla nanoteknolojiye taşınması ile bu sektör epey büyüme gösterecek gibi görünüyor.

EPİDEMİYOLOJİ UZMANLIĞI

Epidemiyoloji bir tıp bilim dalıdır. Toplumda hastalık, kaza, salgın gibi sağlıkla ilgili olayların görülme sıklığını ve dağılımını inceleyen epidemiyoloji Covid-19 salgını ile önem kazanmıştır. Uzmanlara göre bu bilim dalında uzmanlaşan kişilere önümüzdeki yıllarda daha çok ihtiyacımız olacak.

E-SPOR OYUNCULUĞU

Günümüzde bir hayli hakimiyet kurmuş olan e-spor, gelecek zamanda daha fazla sporcuyu bünyesinde barındıracak. Hatta olimpiyat oyunlarında bile e-spor’a yer verme ihtimali söz konusuyken e-spor ile ilgilenen oyuncuların gelecekte bir meslek sahibi olabileceğini söyleyebiliriz.

DRONE PİLOTLUĞU

Uzaktan kumanda ile komuta edilebilen bir tür uçak olan drone, gittikçe popülerliğini arttırıyor. İnsansız hava aracı olması ve birçok faaliyeti gösterebilmesi sebebiyle gelecekte günümüzdeki pilotluk kadar değerli olacağına inanılan drone pilotluğu, yurt dışında eğitim – öğretime açılan programlar arasında yer alıyor.

EŞİT AĞIRLIK GELECEĞİN MESLEKLERİ HANGİLERİ?

Eşit ağırlık puan sistemi ile öğrenci alan bölümlerin birçoğu gelecekte de kendine yer bulan meslek sahiplerini yetiştiriyor. İşte o mesleklerden bazıları:

GRAFİK TASARIMCI

Dijitalleşen dünyamızda her geçen gün grafiklere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Cep telefonlarımızda, tabletlerimizde, bilgisayarlarımızda, televizyon ekranlarımızda ve aklımıza gelecek her noktada görebildiğimiz grafiklerin bir tasarımcıya ihtiyacı var. Grafik tasarımcılar günümüzde rağbet gördükleri kadar gelecekte de bir o kadar rağbet görecekler.

PSİKOLOG

İnsanların ruhsal sorunları ile gün geçtikçe barışması ve psikolog eşliğinde bir yaşam sürmesinin normal kabul edilmesi neticesinde psikologlara ilgi de artıyor. Hal böyle olunca günden güne psikolog ihtiyacı da artıyor.

AVUKAT / HAKİM / SAVCI

Hukuk bölümlerinin meslekleri olan avukat, savcı ve hakim gelecekte de var olmayı sürdürecek meslekler arasında.

GELECEKTE OLMAYACAK MESLEKLER

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık 20 yıl sonra birçok iş otomatik olarak makineler vasıtasıyla yapılabilecek. Lojistik ve taşımacılık sektörü başta olmak üzere birçok sektör bundan etkilenecek. Yapay zekanın hakim olacağı alanlarda insan gücüne ihtiyaç kalmayacak. Gelecekte var olması beklenmeyen meslekler ise şunlar:

·         Kasiyerlik

·         Garsonluk

·         Nakliyecilik

·         Sekreterlik

·         Depo görevlisi

·         Muhasebecilik

·         Satış elemanlığı

·         Onarım işçiliği

·         Sigortacılık (Sigorta inceleme programları bu sektörde çalışan kişileri tehdit ediyor. Japonya’da sigorta şirketleri yapay zeka teknolojisi ile ilerlemeye başladı bile.)

·         Finans analistliği

·         Çiftçilik

·         Pilotluk ve şoförlük