Çapak’ın ‘Düşünce Geleneğimizde Mantık’ kitabı çıktı

Abone Ol

Daha önce, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan Mîzânu’l-Ukûl ve Ali Sedâd’ın “Mizânu’l-Ukûl fi’l-Mantık ve’l-Usûl” (Mantık ve Metedoloji) isimli eserlerin editörlüğünü yapan Prof. Dr. İbrahim Çapak, akademik dergilerde yayımlanan ve sempozyumlarda sunduğu bildirilerle 13 makaleden oluşan ‘Düşünce Geleneğimizde Mantık’ kitabı da çıktı. Ensar Neşriyat tarafından basılan kitap, 351 sayfadan oluşuyor. 

KİTAP HAKKINDA

 ‘Düşünce Geleneğimizde Mantık’ eserinde yer alan makaleler, daha önce çeşitli akademik dergilerde yayımlanan veya sempozyumlarda sunulan toplam 13 makaleden oluşuyor. Eserde yer alan "Kıbrıslı Zenon ve Stoa Okulu" ile "Süryanilerin Mantık İlmine Katkıları" isimli makaleler, mantık ilminin İslâm dünyasına geçmeden önceki durumunu tespiti açısından da önem arz ediyor. Mantık ilminin sistemleştiricisi olan Aristoteles'ten sonra Stoacıların özellikle şartlı önerme ve şartlı kıyas hakkındaki görüşleri, Müslüman mantıkçılar tarafından da çok ilgi görmüştür.

Söz konusu makalelerin yanı sıra meşhur İslam âlimlerinin mantık hakkındaki görüşleri de kitapta yer almaktadır. Bunlardan bazıları İmam Şafii ve Mantık, İbn-i Hazm’ın Mantık Anlayışı, Seyfeddin Âmidî'nin Mantık Anlayışı ve Eş’ari Gelenekte Mantıktır.

Tüm seçkin kitapçıların raflarında yerini alan ‘Düşünce Geleneğimizde