Bingöl il özel idaresinin 2017 Bütçesi 66,285,00 TL olarak belirlenirken bu bütçe 2015 yılında 51 Milyon TL civarındaydı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bingöl il Başkanı ve İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 bütçesinin de, yatırımdan çok masraf bütçesi olduğunu belirterek, "bütçenin çok az olduğu için kısıtlı hizmet imkanı sunmaktadır" dedi.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bingöl il Başkanı ve İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, Günümüz dünyasında Birçok devletin uzayda şehirler inşa etme projeleri geliştirirken Bingöl'de halen Yol yapımı,Su tedariki ve Çöp toplamanın hizmetten sayıldığını söyledi. Kaya; "Kaldıki bu hizmetlerde tam olarak yapıldığı söylenemez. Şehir içi yolları 2,3 yıl oldu yapılalı hali ortada. Kirlilikten çöpten geçilmiyor,susuzluk; Bunca baraj ve doğal su kaynaklarının arasında Bingöl kerbale şehri gibi. Aynı durum ilçe, belde ve köylerde de değişmiyor bir çok köy yolu halen toprak,bırakın kış aylarını en ufak bir yağmurda dahi aracın giremediği bir çok yerleşim yerleri var Bingöl'de. Kanallar fosefisik çukurlara bağlı yaz aylarında kokudan geçilmiyor. Sağlıklı içilecek bir bardak su yok. Özelikle ova köylerinde artezyen su tüketilmektedir defalarca tahlil edilip arsenik yani kanserojenli olduğu bilinmesine rağmen bir çare aranmamaktadır. Söz konusu yerleşim yerlerinde son dönemlerde çok ciddi sağlık sorunları yaşandığı da bilinmektedir. Bu sorunlar yumağında çırpınan yanşanılmaz iller arasında 70 sırada bulunan bir Bingöl var maalesef. Bizler Demokratik Bölgeler Partisi olarak Bingöl'ü yaşanır bir il kılmak için,yukarıda bahsettiğimiz temel sorunlar ve ayrıca sosyal kültürel ve ekolojik yönlerinde, gerek yerel meclislerde gerekse TBMM meclisinde defalarca sözlü ve yazılı önergeler verdik. Her platformda dilendirip çözüm önerilerimizi sunduk" ifadelerini kullandı.
"İKTİDAR BU DURUMDAN RAHATSIZ DEĞİL"
İktidar partisinin bu durumdan çok ciddi bir rahatsızlık duymadığını,memnun göründüklerini ve Bingöl halkını bu kadar hizmete layık gördüğünü 2017 bütçesinden de gözlemleye bildiklerini iddia eden Kaya, "Yukarıda bahsettiğimiz bunca sorunlara karşın İl genel meclisinin 2017 yılı bütçesi maalesef 66,285,000 TL Olarak belirlendi.Sosyal yaşam alanları oluşturmak,sağlık hizmetlerini sunmak, istihtam alanları için çalışmalar yürütmek ve kültürel faaliyetlerde bulunmak Bu bütçe ile Bingöl için bir hayal,bunlar bir kenarda dursun,olmazsa olmaz sayılan elzem hizmetler için ayrılan bütçeye bakıldığında yukarıdaki eleştirilerimizin haklılığı ortaya çıkıyor" dedi.
"İDDİALARIMZI TESPİTE HAZIRIZ"
2017 bütçesinden; Destek Hizmetleri Müdürlüğü'ne 12.588.00 TL, Su ve Kanal hizmetleri Müdürlüğü'ne 8.61.000 TL, Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'ne 6.365.00 TL ayrıldığını hatırlatan Kaya; "Söz konusu elzem hizmetler için ayrılan bütçe görüldüğü gibi 27 milyon TL dir. Bingöl genelinde köy ve mezradan oluşan yaklaşık 1000 civarında yerleşim alanı olup 100 bin civarında nüfus yaşamaktadır. Coğrafyanında dağınıklığını gözönunde bulundurursak bütçeden ayrılan meblağın komikliği ortaya çıkmaktadır. Kaldıki yapılan hizmetlerde hakkaniyetli bir şekilde yapılmadığını bölgeler arası kayırmaların olduğunu görüyoruz. Yapılan hizmetlerin sadece bir kaçına bakıldığında iddiamız çok bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bir kaçı şöyle; Pog bölgesi dediğimiz yelesen grup yolu, Bingöl tarihi boyunca yıllar önce bir defa asfalt çalışması yapılmış bir sonraki yıl koruma katı atılmadığından tamamen dağılmış şuan stabilize bile değil yağışlı ve kış aylarında merkebin geçemediği yerler vardır bunu laf olsun diye değil iddialı olarak söylüyoruz iddamızı tesbitede hazırız. Yine yılan hikayesine dönen yumaklı grup yolu komple 20 km dir. 2013 yılında yapımına başlanmış halen bitirilemedi. Bizler bu konuyu her defasında kamuoyu ile paylaşıp teşhir ettiğimizde il özel idaresi yetkilileri her defasında bölgedeki muhtarları bir şekil ikna edip basın üzerinden bizleri yalanlamaya gidiyorlar.Bu iddiamızı da tespite hazırız. Kuzey ilçelerimiz zaten barajlarla etrafı sarılıp bir hapis hayatı yaşatılmaktadır. Köylerin 90'nın da henüz kanalizasyon yok bu köyler arasında nüfusu 1500 üzerinde olan köyler dahi bulunmaktadır. Özelikle aralık 2015'te Kığı'da meydana gelen depremden sonra bölge adeta insansızlaştı. Bölge komple sorun yumağına döndü. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Çabamız bu sorunları gidermek için çözüm önerileri geliştirmek sunmak. Bölgeler arasındaki kayırmalara gücümüzün yettiğince engel olmak. İl meclisinde halkımızın sesi olmaktır" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)