Bingöl İl Sağlık Müdürü Süleyman Budunoğlu, 21-27 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle bir dizi açıklamalarda bulundu. Budunoğlu, Bilimsel diş hekimliği eğitiminin Türkiye'de 22 Kasım 1908 tarihinde başlaması nedeniyle her yıl 22 Kasım’ı da içine alan hafta Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmakta olduğunu belirterek, " Ağız ve diş sağlığı genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız ve diş bakımının kötü yapılması durumunda, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının meydana geleceği bilinmelidir. Ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz. Bunların yanında diğer bütün sistemleri etkileyen kalp-dolaşım sistemi hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, solunum sistemi hastalıkları, kemik erimesi gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Ağız hijyeninin yetersizliği, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ayrıca ağız kokusuna sebep olur" dedi.
ÜLKEDEKİ ORANI YÜZDE 85
Budunoğlu,"Ülkemizde diş ve diş eti hastalıklarının toplumda %85’e varan sıklıkta görülmesi, bu hastalıkların önemli bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmesini ve her iki hastalığın yaygınlık ve şiddetinin azaltılmasına yönelik toplumu hedef alan çalışmaların yapılması, toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim gerektirmektedir. Genel vücut sağlığında olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da koruyucu hekimliğin, doğru beslenme ve temizliğin önemi büyüktür. Ayrıca küçük yaşlardan itibaren ağız hijyeni ve düzenli diş fırçalama alışkanlıklarını çocuklarımıza kazandırmak, yaşamlarının ileriki dönemlerinde sağlık sorunlarıyla karşılaşılmaması açısından büyük önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.
SAĞLIKLI BİR DİŞ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Bingöl İl Sağlık Müdürü Süleyman Budunoğlu, diş hekimine gitmek için diş ağrısını beklemenin yersiz olduğunu vurgulayarak, "Halkımızın diş hekimliği fakültesinden mezun, diploması olan diş hekimlerine, hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene ve tedavi olmaları gerekmektedir. Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanmalı, günde en az 1 kez diş ipi kullanılmalıdır. Çocukluk döneminde beslenme dişler için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri ile taze meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Sigara ve alkol diş sağlığı için zararlıdır. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekler dişler ile kırılmamalıdır. Ağıza cisim koyma, tırnak yeme gibi alışkanlıklar çene ve diş yapısını bozacağından uzak durulmalıdır. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da çok önemlidir. Sularında flor eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar. Bu nedenle florla ilgili olarak sağlık kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır" dedi. (Haber Merkezi)