Bir Haftalık Bilanço: 18 Gözaltı, 2 Tutuklama Bir Haftalık Bilanço: 18 Gözaltı, 2 Tutuklama

Bingöl’de faaliyet gösteren 50 sivil toplum kuruluşunun biraraya gelerek kurduğu Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu (BİNSİDAP), ‘Bingöl İçin Bir Fikrim Var’ sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bingöl’deki önemli sorunlarının çözümü noktasında istişarelerde bulunan, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin işbirliğinde, kanunlar çerçevesinde toplumsal birlikteliğe sağlıklı çalışma ortamları sunmak için çalışmalarını sürdüren BİNSİDAP, Aralık ayı toplantısını yaptı.  BİNSİDAP Sözcüsü Orhan Açıkbaş ve Genel Sekreter Ahmet Kerey başkanlığında yaklaşık 5 saat süren Aralık ayı toplantısında, kentteki uyuşturucu sorunu ve intihar vakaları masaya yatırıldı. Platformun paydaş STK’larından Çocuk Üniversitesi ve Yoksullukla Mücadele Derneği Başkanı Veysel Çeliker’in sunumu ile başlayan toplantıya Bingöl Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Veysi Aka da katıldı. BİNSİDAP’tan toplantıya ilişkin olarak yapılan basın açıklamasında “Şehrimizde artan uyuşturucu ve intihar olayları gündemiyle toplanan BİNSİDAP, sivil toplum kuruluşlarının bu alanda daha etkin rol alması gerekliliği ile sorunla mücadele etmede sivil toplum bakış açısıyla rapor hazırladı.  Toplantıda öncelikli olarak 2 ayı aşkın süredir İsrail’in Gazze özelinde tüm Filistin’e uyguladığı zulmün bir soykırım olduğu ve derhal durdurulması gerektiği belirtildi. Özelde Müslümanların, genelde ise tüm insanlığın bu vahşeti durdurması ve İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçlarından dolayı yargılanarak hakettiği cezaya çarptırılması gerektiği çağrısı yapıldı. İsrail’in karşısında halklarını ve topraklarını savunanlarla dayanışma içerisinde olunduğu mesajı verildi.
ŞEHİRDE GİDEREK ARTAN UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI VE İNTİHAR OLAYLARININ ÜZERİNE GİDİLMESİ VE HASSAS ÇALIŞMALAR YAPILMASI GEREKİYOR

Gençlerin ve çocukların şehir merkezi ve ilçelerimizde giderek yaygınlaşan başta uyuşturucu ve kumar bağımlılığının olduğu ve buna bağlı bir şekilde gerçekleşen intihar vakalarının olduğu belirtilerek bu durumun altında yatan farklı sebeplere dikkat çekildi. Uyuşturucu ve kumara ulaşılabilirliğin kolay olduğu, daha etkin bir mücadele yönteminin kamu ve sivil toplum işbirliği ile sağlanabileceği, mücadelenin şehrin sosyo-kültürel yapısı dikkate alınarak toplumsal bir mücadele ile daha etkin sonuçlar alınacağı ve başarı sağlanabileceği belirtildi. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde konu ile alakalı kurulların oluşturulması; mahalle, köy, kasaba ve mahalle muhtarlıkları ile mahalle abileri gibi toplumsal olguların da çalışmaya dahil edilmesi gerektiği ve sivil toplum kuruluşlarının bu alanda daha etkin olması gerektiğine dikkat çekildi. Bingöl de faaliyet gösteren STK’ların özellikle genç nesillerle temaslarının zayıf olduğu belirtildi. Bu konuda özeleştiri yapan BİNSİDAP bileşenleri daha etkin bir farkındalık için çalışmalar başlatılacağı yönünde karar aldı. Kamu kurumları ve sivil toplum işbirliğinde sosyal faaliyetlerin çeşitlenmesi, gelişmesi ve arttırılması gerektiği, gençlerin toplum ile temaslarının üst seviyede olması, bu amaçla ilimizde sportif ve kültürel etkinlikler kapsamında festivaller, geziler, seminerler gibi organizasyonların yoğun şekilde yapılması gerektiği vurgulandı. Uyuşturucu ve intihar vakalarının çeşitli nedenlerinin olduğu belirtilen toplantıda, çözülen aile ortamı ve korumasız ailelerde (anne ya da babasız aileler) işsizlik ve geçim sıkıntısı gibi durumlarda sorunun giderek artmasının etkili olduğu belirtildi.

BİNGÖL’DE AMATEM AÇILMALI!

Bağımlılıktan kurtulmak isteyen bireylerimizin iyileşme süreçlerinin hızlanması, sorunların daha etkin ve çözüm odaklı olması için şehrimizde acil olarak AMATEM’in kurulması gerektiği çağrısı yapıldı. AMATEM’in şehrimizde olmayışı, hastalarımızın şehir dışına gidilmesi zorunluluğunu doğurduğu, uzun süren tedavi süreçleri ve maddi imkansızlıklardan kaynaklı bu tedavinin alınamadığı, yapılan birebir görüşmelerde tespit edilmiştir. Genellikle yoksul bireylerden oluşan bu grubun ihtiyacı olan bu sağlık hizmetinin sunulması gerektiğinin oldukça önemli olacağı belirtilerek yetkililerle bu konuda görüşüldüğü ve çalışmaların takip edileceği belirtildi. Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu olarak şehrimizle alakalı çalışmaların devam edeceği, ele alınacak her konunun uzman kişilerce hazırlanacak raporlarla görüş ve önerilerin paylaşılacağı daha yaşanabilir bir şehrin oluşumuna katkı sunmak için kanunlar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarımızla ortak çalışmaların yapılması için kurulların oluşturulmasına karar verildi.” (Bingöl Kenthaber)