“BİNGÖL, DOĞU’NUN STRATEJİK BİR GEÇİŞ NOKTASIDIR”

Abone Ol

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman: “Bu yıl kırkıncısı kutlanacak olan Turizm Haftası dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz açılış törenine hoş geldiniz şeref verdiniz. Turizm; insanların gezme, görme, keşfetme, yeni yerler- yeni insanlar tanıma gibi ihtiyaçlarının bir sonucu olarak doğmuştur. Turizm Bacasız sanayi olarak ifade edilmektedir ve ülkemizin en büyük gelir kaynaklarındandır. 2014 yılı verilerine göre ülkemize 41 milyon insan giriş-çıkış yapmıştır. Buna karşılık olarak 39 milyar dolar girdi sağlanmıştır. Yine 2014 yılı verilerine göre ülkemiz Dünyada 6., Avrupa’da ise 4. Sırada yer almıştır” dedi.

BARMAN “BİNGÖL DAĞLARINDAN EŞSİZ GÜZELLİKTE İZLENEBİLEN GÜNEŞİN DOĞUŞU”

Bingöl’ün sahip olduğu doğal turistik yerler hakkında bilgi veren Barman: “İlimizin sahip olduğu doğal turistik değerleri arasında doğanın bir mucizesi olan Yüzen Adaları, Kös Kaplıcaları, Çır Şelalesi, Bingöl Dağlarından eşsiz güzellikte izlenebilen Güneşin Doğuşu ve Kapadokya’yı dünya çapında bir üne kavuşturan peri bacalarının bir benzeri Merkeze bağlı Oğuldere Köyündeki Buban Peri Bacaları görülmeye değerdir. Ayrıca serin yaylaları, doğal göllerinin yanında mesire yerleri, soğuk suları, termal su kaynakları ile tabiata dönük turizm için zengin bir potansiyele sahiptir. Bingöl ve çevresinin sahip olduğu beşeri değerler incelendiğinde tarihin hemen hemen her döneminin izlerini taşıyan eserlere rastlamak mümkündür. İlde yaşamış toplulukların kendi kültürlerini yansıtan köprü, çeşme, Cami, Mescit, kilise ve hamam gibi pek çok tarihi eser imar ve inşa etmişlerdir. ( İsfahan Bey Cami, Sebeterias Kalesi, Urartu Yolu, Zağ Mağaraları, Samantepe Höyüğü, Adaklıdaki Sait Yazıcı Evive Şeyh Hacı Yusuf Türbesi, Kralkızı Kalesi, Genç ve Kuba Kümbetleri, Azizan Anıtı, Akkoyunlular’dan kalma Balaban Bey Cami, Kiğı Taş Mektep ve Kerek Hamamı, Solhan Şeref Meydanı Şehitlik Anıtı, Solhan Yenibaşak Köyündeki tarihi Selçuklu mezarlık bunlardan sadece bir kaçıdır” diye konuştu.

“BİNGÖL, DOĞU’NUN STRATEJİK BİR GEÇİŞ NOKTASIDIR”

Programda yaptığı konuşmasında Bingöl’ün termal su kaynaklarını çok iyi kullanması gerektiğine vurgu yapan Vali Köşger: “Bingöl’ün turizmdeki potansiyelini ortaya çıkarma konusunda bu kadar istekli, güzel bir programın hazırlanmış olması ve Bingöl’de kültürü bu kadar önemseyen heyecanlı, dinamik bir taraftar kitlesinin bulunması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Biz, elimizdeki potansiyeli bütün yönleri ile bilip değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bingöl, Doğu’nun stratejik bir noktasında, bir geçiş noktasındadır. Bingöl’ün turizm sektörüne sunulabilecek birçok yer anlatıldı. Bunların tek tek işlenilerek tanıtılması gerekiyor. Öncelikle ilimizdeki hemşerilerimize bu güzel yerler gezdirilmeli ve ilimizin potansiyelinin tanıtılması lazım. Önce kendimizi tanıyalım ki daha sonra başkalarına da tanıtalım. Bingöl’ün dezavantajlarından birisi 3 fay hattının kesiştiği yer olmasıdır. Ancak deprem bölgelerinin bir avantajı da var ki buralar termal su kaynaklarının bol olduğu yerlerdir. Dolayısıyla Bingöl depremden kaynaklı dezavantajını, avantaja dönüştürmek için termal kaynakları en iyi şekilde kullanması lazım. Bu turizm çalışmayı Bingöl’de yapılan ilk çalıştay. Kendimizi tanımamız ve potansiyelimizi görmemiz için çok önemli bir çalıştay olacaktır. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bingöl’e hayırlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Turizm Haftasına (15-22 Nisan 2016) özel olarak İlimizin yemek kültürünü tanıtmak amacıyla Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 12-13-14 Nisan 2016 tarihlerinde Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeü ç kategoride ( Çorba-Hamur İşleri-Ana Yemek) düzenlenen Bingöl 1. Yöresel Yemek Yarışması’nda dereceye girmeye hak kazananların ödülleri takdim edildi.

Programda, düzenlenen ödüllü yöresel yemek yarışmasında dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi. Etkinlik, öğrencilerin şiir okuması, müzik dinletisi ve halk oyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi.

Bingöl 1’inci yöresel yemek Yarışması’nda dereceye girenlerin isimleri şu şekilde;

Çorba Kategorisinde Dereceye Girenler

1.Halime ÖZCE(GERMA UNCIL)

2. Medine KUŞ   (TUTMAÇ ÇORBASI) 

3. Zeynep BERDİBEK(GERMA UNCIL)

Hamur İşleri Kategorisinde Dereceye Girenler

1.Ayten BULUT (LÖL)

2. Fatma BARMAN (KELDOŞ)

3.Aysel ÇEÇEN (LÖL A HOTKAT)

Ana Yemek Kategorisinde Dereceye Girenler

1.Onur Topçu (ELMALI TEPSİ)  ve Sabire ARTIKASLAN (KEŞKAV)

3. Ayşe KAAN (İÇLİ KÖFTE)

Programa Vali Yavuz Selim Köşger, Bingöl Belediye Başkan Vekili Halim Sugü, Vali Yardımcıları Cevat Gün, Muhammet Fuat Türkman ve Numan Tahir Şimşek, kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.