Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Bingöl’de riskli yapıların denetimi için çalışmalar başlatıldı. Bingöl’de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ SONRASI ÖNLEMLER

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası, Bingöl'deki yetkili kurumlar aktif hale geçti. Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bingöl Belediyesi ve yapı denetim firmaları iş birliğiyle riskli yapılar üzerinde denetimler başlatıldı. Amaç, Bingöl'deki binaların olası bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu tespit etmek.

Kendilerini Savcı Olarak Tanıtıp Vatandaşı Dolandıran 4 Şüpheli Yakalandı Kendilerini Savcı Olarak Tanıtıp Vatandaşı Dolandıran 4 Şüpheli Yakalandı

BİNGÖL BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMALAR

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Arıkan, 70 kişilik teknik ekiple şehir merkezi ve ilçelerde kapsamlı bir inceleme yürüttüklerini belirtti. Bingöl’deki yapıların risk analizlerinin yapılması ve yıkılması gereken alanların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Arıkan, "Deprem uzmanları ve akademisyenlerin Bingöl ve çevresinde bir deprem ihtimalini gündeme getirmeleri üzerine bizim de kurumlar ve vatandaş olarak yapmamız gereken çalışmalar var." ifadelerini kullandı.

BİNGÖL BELEDİYESİ'NİN DEPREM HAZIRLIKLARI

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kentte deprem öncesi ve sonrası eylem planı hazırlıklarına başladıklarını açıkladı. Arıkan, ilgili kurumlarla yeni bir yol haritası belirlemek üzere olduklarını ve sahada daha donanımlı arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması, sevk ve koordinasyonun sağlanması, barınma ve konteyner kentlerin kurulması gibi geniş çaplı çalışmaların başlatıldığını belirtti. Vatandaşların belediye ve ilgili kurumlara güvenmelerini isteyen Arıkan, Bingöl'ün olası bir depreme hazır hale getirileceğini vurguladı.

YAPI DENETİMLERİNDE CİDDİ TESPİTLER

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı ve İnşaat Mühendisi Emre Bulşu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Bingöl'de riskli yapılar üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan incelemelerde 361 yapının incelendiği ve bunlardan 165'inin ağır hasarlı olduğu tespit edildiğini aktardı. Bulşu, Bingöl'ün deprem açısından riskli bir noktada bulunduğunu, 2003 depreminden önce inşa edilen yapıların riskli yapılar arasında yer aldığını söyledi.

BİNGÖL VE ÇEVRE İLLERİN RİSK ALTINDA OLDUĞU UYARISI

Bulşu, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezinin yanı sıra Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin etkileneceğini belirtti. 2003 depreminden önce yapılan yapıların yetersizliklerinden dolayı riskli yapılar arasında yer aldığını ve il geneline yayılacak şekilde yapı envanterinin çıkarılacağını ifade etti. (Bingöl Kenthaber)