Deprem bölgesindeki ilimiz için depreme hazırlık ve deprem sonrası çalışmalarda en kritik kurum olan Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü kurumda kendi işinden çok başka işlerle ilgilendiği iddiaları gün geçtikçe artıyor. 6 Şubat depreminde 11 ilde en kısa sürede hasar tespit çalışması yapıldı ancak Bingöl’de 9 ay sürdü diyen vatandaşlar, kurumda Şehit ve Gazi yakınlarına soruşturma başlattığını ve son olarak kurum amirinin karakolluk olduğunu bu yüzden yetkililerin buna derhal bir çare bulması gerektiğini savundu.

“AĞIR HASARLI YAPILARA, HASARSIZ RAPORU VERİLDİ”

6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Bingöl’de oluşan hasar tespiti ve askı ilanları ilgili çalışmalar 11. aya kadar zor bitirildiğini söyleyen vatandaşlar, “ Hasar tespit çalışmaları de devletin prestijine yakışır bir şekilde yapılmadı. İlk incelemede ağır hasarlı ve orta hasarlı rapor verilen yapılar ikinci incelemede hasarsız raporu verilerek, vatandaşın can ve mal güvenliği tehlikeye atıldı. 6 Şubat depreminin sonucunda ilimizde oluşan Hasarlı binalar hala tasfiye edilmedi. İlimizin birinci derece deprem bölgesi olması nedeni ile oluşabilecek herhangi bir depremde insanların can ve mal güvenliği nasıl sağlanacak?” dedi.

 

“ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARINA SORUŞTURMA AÇILDI”

Vatanımızı korurken canlarını hiçe sayan şehit ve gazi yakınlarının emanetlerine soruşturma açıldığını belirten vatandaşlar kurum amirinin göreve başladığı günden itibaren şehit ve gazi yakınlarını hedefe aldığını savunarak, “2022 yılından beri Şehit ve Gazi yakınlarına soruşturma açan il müdürü, vatanımız için canını hiçe sayan şehitlerimizin bize emanetlerini korumda barındırmama çalışmasının nedeni nedir? Şehit ve Gazi yakınlarından alıp veremediği nedir? Göreve geldiğinden beri neden gözü hep onların üstünde? Şehit yakınlarına neden ceza verildi ve soruşturması devam eden şehit yakınlarının soruşturma dosyasındaki gerekçeler nelerdir? Bununla birlikte kurumda soruşturmaya tabii tutulan personellerin sayısı ve soruşturmaya konu olan gerekçeler nelerdir?” ifadelerini kullandı.

KURUM AMİRİ VE YARDIMCISI KARAKOLLUK OLDU

Hakkında soruşturma açılan bir personel ile il müdürü ve il müdür yardımcısının karakolluk olduğunu belirten vatandaşlar; “Çevre, Şehircilik İl Müdür ve İl Müdür Yardımcısının soruşturma raporunun isteyen personele hakaret edip, üstüne raporu da eksik vermesi üzerine bir tartışma yaşandı. Hakkında soruşturma açılan personelin, kendisini savunmak amacıyla yasal hakkını kullanarak raporu istedi.  İl müdürü hakkında soruşturma açılan personelin eksik savunma sonucu ceza almasını istediği için soruşturma raporunu kendisine vermedi. Bu durumda talebi yerine gelmeyen personel kuruma polis çağırdı. İl müdürü ve müdür yardımcısı karakolluk oldu.”

KURUMDA NELER OLUYOR!

Bingöl’de beklenen deprem ile ilgili hızlı adımların atılması beklenen kurumda, 6 Şubat depreminde 9 ay sonra hasar tespit çalışması ve askı ilanlarının anca bitirildiği ve kurumun bundan dolayı vatandaşların hedefinde yer almıştı. Konu ile ilgili konuşan vatandaşlar şu açıklamada bulundu: “ 6 Şubat depreminde 11 ilde deprem oldu. Depremden sonra 11 ilde kısa sürede hasar tespit çalışması yapılıp bitirildi. Yerle bir olan 11 ilde kısa sürede hasar tespit çalışması ve askı ilanları bitirilirken, Bingöl’de bu çalışma 9 ay sürdü. Kurum amiri ne yapmaya çalışıyor. Yarın bir deprem olursa bu kurum amiriyle mi depremde hasar tespit çalışması yapılacak ve bu kurum amiri mi kriz masasının en kritik koltukların birinde oturacak. Hantal işleyen ve çalışmaları sonuca götürmek yerine kendi kurumundaki personellerle uğraşan kurum amiri üstüne karakolluk oluyor. Deprem hattının en kritik illerinden olan ve Deprem ile ilgili en hızlı karar alması ve uygulamaya koyulması gereken il olan Bingöl’de bu kurum amiriyle ikinci depremi de bürokraside ilimize yaşatır”