BİLGİSAYAR OYUNLARINA DİKKAT

Abone Ol

Çocuklar için eğlence ve vakit geçirme aracı olan bilgisayar oyunları günümüzde maalesef tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Özellikle piyasadaki oyunların büyük çoğunluğunun şiddet ve müstehcen içerikli olması tehlikenin boyutunu arttırıyor.  Son olarak Van’da beş kız çocuğunun toplu intihar girişiminin ardında bilgisayar oyunun olması, bilgisayar oyunlarını ciddi anlamda ele almamıza neden olmaktadır. Bu yazımızda çocuklar bilgisayar oyunlarını neden oynar,  çocukların tehlikeli oyunlar oynadıklarını nasıl anlarız ve bu oyunların zararlı etkilerini nasıl engelleriz konuları üzerinde duracağız.

   Öncelikle çocuklar bu oyunları neden oynar sorusunu sorduğumuzda çok çeşitli cevaplar alırız. Oyun her şeyden önce çocuk için sosyalleşme aracıdır. Bir anlamda kendini ifade etme aracıdır. Bilgisayar oyunları çocuklarda var olan merak, rekabet, hırs ve kazanma duygusunu tatmin ettiğinden çocuklar için cazip hale gelir. Özellikle ailesi tarafından desteklenmeyen, sürekli eleştirilen ve sosyal ilişkilerde zayıf olan bir çok çocuk online oyunlarda başarma duygusunu tattıkları için bu oyunları oynarlar. Ve çocuklar bu duygularını tatmin ederken oyunların içeriğinden dolayı birçok olumsuz davranış edinirler.

   Bu davranışlardan biri de asosyal davranışlardır. Bilgisayar Oyunları asosyalliğin hem sebebidir hem de sonucu. Sonucudur çünkü ikili ilişkilerde zayıf olan ve kendini ifade etme becerisi düşük olan çocuklar oyunlarla kendini ifade ederler. Sebebidir çünkü bilgisayar başında aşırı vakit geçirmek çocuğu sosyal ortamdan uzak tutar ve reel ilişkiler çocuk için anlamlı olmaz bu yönüyle bilgisayar oyunları çocuklarda asosyal davranışlara sebep olur.

Çocukların olumsuz içerikli oyun oynadığını nasıl fark ederiz sorusuna gelince bunu birkaç madde de toplayabiliriz.

1)Çocuğunuzda son zamanlarda içe kapanma davranışları gözlemlediyseniz, uzun süre bilgisayar başında yalnız kalma, arkadaşları, kardeşleri ve sizinle çok fazla konuşmama gibi davranışlar varsa bilgisayar oyunlarının olumsuz etkisinden söz edebiliriz.

2)Şiddete aşırı ilgi varsa. Şiddeti kendini ifade etme aracı olarak kullanıyor ve akranlarına şiddet uyguluyorsa.

3)Cinsellikten çok sık söz ediyorsa ve cinsel içerikli sitelere giriş yapıyorsa. Çocuklar ergenlik dönemiyle birlikte cinsel anlamdaki gelişimi anlamlandırmak için böyle eylemlerde bulanabilirler yine de oyunlar çocukları bu tür eylemlere itebilir.

4)Elinde veya vücudunun herhangi bir yerine belli sembolleri kesici aletlerle ya da dövme ile çizmişse.

5) Son zamanlarda sürekli uzun kollu kıyafetler giyiyorsa

6)İnternet ortamında ya da dışarıda tanımadığı insanlarla görüşüyorsa çünkü bu oyunların içerikleri çoğu zaman çocukları tanımadıkları kişilerle görüşmeye itiyor.

7)Gece geç saatlerde oyun oynamak için yatağından kalkıyorsa çocuğunuz risk altındadır ve önlem almanız gerekiyor demektir.

Bilgisayar oyunların zararlı etkilerini nasıl engelleriz sorusunun cevabını da birkaç madde de toplayabiliriz.

1)Öncelikle şunu bilelim ki çocuklar sosyalleşmek için oyun oynarlar ve gerçek hayatta sosyalleşemeyen çocuklar bilgisayar oyunlarına yönelirler. Çocukların sosyalleşme ihtiyaçlarını gidermeleri için çocukları kendilerine uygun hobi ve spor kurslarına yönlendirmeliyiz. Örneğin hobi kursu olarak ebru, satranç ve çeşitli çalgı kurslara yönlendirme. Spor kursu olarak da Basketbol, futbol, masa tenisi, yüzme, karate ve boks gibi kurslara yönlendirebiliriz.

2)Çocuğumuzun internet ve bilgisayar aktivitelerini takip etmeliyiz. Bunun için öncelikle çocuğumuzla aramızdaki güven duygusunu tesis etmeliyiz.

3)Evinizde bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarı salonda herkesin görebileceği yere kurmalısınız.

4)Belli saatten sonra interneti kapatmalıyız örneğin akşam saat ondan sonra kapatabiliriz.

5)Günlük hayatta başarısızlık ve değersizlik hissi yaşayan çocuklar bu duygularını gidermek için bilgisayar oyunlarında kazandıkları suni başarılardan dolayı bilgisayar oyunlarına daha fazla yönelirler. Bu gerçeğin farkında olarak anne babalar, çocuklarda değersizlik duygusu oluşturacak eleştirme, başkalarıyla kıyaslama ve hakaret etme gibi davranışlardan kaçınmalıdırlar.