Bingöl, sadece yemyeşil doğası ve tarihi güzellikleriyle değil, aynı zamanda kendine özgü kültürü ve folkloruyla da öne çıkan bir şehir. Bu kültürün en önemli unsurlarından biri de kuşkusuz Bingöl oyunları.

1967 Bingöl Yıllığı'ndan derlediğimiz bilgilere göre, Bingöl oyunları diğer illerin oyunlarından figür bakımından ayrılıyor. Bu ayrımın sebebi ise Bingöl'ün eşsiz coğrafi konumu. Oyunlarda Bingöl Dağları'nın heybetli duruşu, yaylaların genişliği ve Bingöl havasının ferahlığı hissediliyor.

Bingöl oyunları genellikle gruplar halinde oynanıyor ve oyunda çalgı olarak davul ve zurna kullanılıyor.

Günümüzde halen oynanmakta olan bazı oyunların karakteristik özellikleri şunlar;

EL ÇIRPMA:  hareketli sert ve vurucu bir oyundur. Oyuncular Bir nevi kuvvet denemesi yapar. Sahneye giriş ve çıkışlar bu oyunla yapılır.

 GELİN GÖTÜRME: kız baba evinden çıkarken Bu oyun oynanır. Davul zurnanın çaldığı bu oyunla gelin vasıtaya bindirilir ve oğlan evine götürülür. Boyunun figürlerinde oyuncuların tüm vücutları titrer.

GÜVENT: Bingöl halayı bu oyunda daha çok ayak hareketleri yapılır vücut tüm olarak titretilir hareketli ve heyecanlı bir oyundu.

MEYREMO: El tutuşarak bir çember yapılır tutulmuş Eller omuzda içe ve dışa doğru sallanır ileri geri ve çökme hareketleri yapılır

HORANİ: ayak ve disk kırarak üç ileri üç geri yapılır. Hareketli bir oyundur.

Hat ustası, 28 yıldır küçük fırçası ile 100’ün üzerinde cami süsledi Hat ustası, 28 yıldır küçük fırçası ile 100’ün üzerinde cami süsledi

ÇAÇA( KARAYILAN): çok hareketli bir oyundur. Bingöl oyunlarının en çok tutulan ve sevilen bir oyunudur. Öne üç sıçrama yapılır. Ayaklar yeri döverek tam tutulur.

HABER MERKEZİ

Editör: MD MEDYA GROUP_